In de wieg gelegd

De omstan­dig­heden om te bevallen zijn de voorbije eeuw in sneltempo veranderd. Het Stadsar­chief blikt terug op de evolutie van zwanger­schappen, geboortes en de kraamtijd doorheen de tijd. De tentoon­stel­ling neemt je mee naar het moederhuis in de Recollettenpoort waar duizenden baby’s uit Ieper en omstreken werden geboren.

Aan de hand van foto’s, voorwerpen en archief­do­cu­menten uit de eigen archief­col­lectie en privécol­lec­ties waan je je even terug in afdeling Bieke, Bartje of Roosje. Verhalen van vroedvrouwen, artsen en moeders en een unieke verzame­ling aan medische instru­menten brengen de geschie­denis helemaal tot leven. 

De tentoonstelling liep van 15 november tot en met 23 december 2021 in cultuurcentrum Het Perron.

Bij de expo hoort een catalogus met daarin een schat aan historische informatie, archiefmateriaal, foto's en getuigenissen. De catalogus is voor slechts 2 euro te koop in het Ieperse Stadsarchief. 

 

'In de wieg gelegd' op tournee

Het Stadsarchief breit dit voorjaar een vervolg aan ‘In de wieg gelegd’ met een mobiele versie van de tentoonstelling. De rondreizende expo houdt eerst halt in het Jan Yperman Ziekenhuis waar de materniteit sinds begin 1989 is gevestigd. In de inkomhal van het ziekenhuis kan je kijken en luisteren naar unieke getuigenissen van artsen, vroedvrouwen en verpleegkundigen die jarenlang in de kraamafdeling van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal werkten. De erfgoedhalte aan de ingang vertelt de geschiedenis van het hospitaal en de materniteit. Daarna trekt de expo verder naar woonzorgcentrum Huize Wieltjesgracht dat op de grondvesten van het voormalige moederhuis is gebouwd.

De exacte timing volgt binnenkort.