'In de wieg gelegd' op tournee

30 juni 2022

Eind vorig jaar kon je in cultuurcentrum Het Perron terugblikken op de evolutie van zwanger­schappen, geboortes en de kraamtijd doorheen de tijd. Het Ieperse Stadsarchief breit een vervolg aan ‘In de wieg gelegd’ met een mobiele versie van de tentoonstelling.

De expo hield eerst halt in het Jan Yperman Ziekenhuis waar de Ieperse materniteit sinds begin 1989 is gevestigd. Nu is de rondreizende tentoonstelling te zien in Huize Wieltjesgracht dat op de grondvesten van het voormalige moederhuis is gebouwd. Duizenden baby's uit Ieper en omstreken zagen er het levenslicht. 

Historische weetjes

Bij de ingang van het woonzorgcentrum waan je je even terug in de kraamafdeling van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. Twee kubussen tonen de mooiste foto's uit het moederhuis van de vorige eeuw. In de inkomhal ontdek je historische weetjes over fles- en borstvoeding, geboortekaartjes, kraambezoek en andere tradities. 

Erfgoedhalte

In de Lange Torhoutstraat staat er ook een nieuwe erfgoedhalte. In deze tijdelijke openluchttentoonstelling vertelt het Stadsarchief in samenwerking met Erfgoedcel CO7 de historiek van het ziekenhuis en de materniteit.

Meer lezen? Bij de expo hoort een catalogus met een schat aan historische informatie en rijkelijk geïllustreerd met archiefstukken, foto's, getuigenissen en uniek beeldmateriaal uit privécollecties. De publicatie telt 174 pagina's en is voor slechts 2 euro te koop in het Stadsarchief of via modern.archief@ieper.be (+ 5 euro verzendingskosten).