'In de wieg gelegd' op tournee

10 mei 2022

Eind vorig jaar kon je in cultuurcentrum Het Perron terugblikken op de evolutie van zwanger­schappen, geboortes en de kraamtijd doorheen de tijd. Het Ieperse Stadsarchief breit de komende maanden een vervolg aan ‘In de wieg gelegd’ met een mobiele versie van de tentoonstelling. De rondreizende expo houdt eerst halt in het Jan Yperman Ziekenhuis waar de Ieperse materniteit sinds begin 1989 is gevestigd.

Unieke verhalen

In de inkomhal van het ziekenhuis staat een filmbox waarin je kan kijken en luisteren naar getuigenissen van artsen, vroedvrouwen en verpleegkundigen die jarenlang werkten in de kraamafdeling van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. Door hun unieke verhalen waan je je even terug in de afdeling Bieke, Bartje of Roosje. De buitenkant van de box is bekleed met historische weetjes over fles- en borstvoeding, kraambezoek, geboortekaartjes en andere tradities. 

Erfgoedhalte

Aan de ingang van het Jan Yperman Ziekenhuis staat er ook een nieuwe erfgoedhalte. In deze tijdelijke openluchttentoonstelling vertelt het Stadsarchief in samenwerking met Erfgoedcel CO7 de historiek van het ziekenhuis en de materniteit.

Deze zomer trekt de expo verder naar woonzorgcentrum Huize Wieltjesgracht dat op de grondvesten van het voormalige moederhuis is gebouwd. 

Meer lezen? Bij de expo hoort een catalogus met een schat aan historische informatie en rijkelijk geïllustreerd met archiefstukken, foto's, getuigenissen en uniek beeldmateriaal uit privécollecties. De publicatie telt 174 pagina's en is voor slechts 2 euro te koop in het Stadsarchief of via modern.archief@ieper.be (+ 5 euro verzendingskosten).