Feest in de Neerstad!

7 juni 2024

Wie Neerstad zegt, denkt meteen aan Picanol, maar wist je dat de geschiedenis van deze site al veel verder teruggaat? In een raamexpo neemt het Stadsarchief je mee op een tijdreis door zeven eeuwen Neerstad: van een levendige buitenwijk in de middeleeuwen tot het industriële hart van Ieper in de vorige eeuw. Kaarten, foto’s en andere documenten tonen de transformatie van deze bijzondere plek.

Van lakenhandel tot weefgetouwen

Duik in het middeleeuwse Ieper, waar de lakenhandel de stad tot een internationale handelsmetropool maakt. Ieper barst uit haar voegen en nieuwe wijken, zoals de huidige Neerstad, ontstaan net buiten de vestingmuren. Hier vestigen zich tal van ambachtslieden, zoals leerlooiers, smeden en pottenbakkers.

Detail uit een kopergravure van Guillaume Du Tielt uit circa 1610 met de belegering van de stad Ieper in 1383.   
Collectie Yper Museum, SM 3185.

Het Beleg van Ieper in 1383 brengt een bruuske ommekeer. De buitenwijken worden verwoest en voorlopig niet heropgebouwd. Pas met de komst van de Spanjaarden in de 17de eeuw herleeft de economie. Het kanaal Ieper-Ijzer wordt de nieuwe handelsader. Rond de versterkte kaai ontstaat een nieuwe woonwijk onder de naam Neerstad of Basseville.

Handelsactiviteit langs de loskaai, circa 1870.
Collectie Yper Museum, SMFC004_228.

Na de sloop van de verdedigingswerken rond 1850 vestigen industriëlen zich in de Neerstad. Een gas- en een metaalfabriek komt na de Eerste Wereldoorlog in handen van Constant Vansteenkiste en groeit in 1936 uit tot Picanol. De kantoren en de demonstratiehal blijven tot het begin van de 21ste eeuw aan de Polenlaan. Vijftien jaar geleden maakt de verlaten Picanolsite plaats voor de Neerstad.

Picanol: meer dan machines

Wie benieuwd is naar de verhalen achter Picanol, kan terecht in de bibliotheek voor een korte documentaire. Zes oud-werknemers blikken terug op hun takenpakket en de unieke band die ze deelden met collega’s op de werkvloer. Daarnaast belicht de documentaire ook het sport- en verenigingsleven dat zich afspeelde rondom Picanol.

15 jaar Neerstad

De raamexpo ‘Zeven eeuwen Neerstad’ en de documentaire kaderen in het 15-jarig bestaan van de Neerstad. De festiviteiten vinden plaats op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni. De expo is te bezichtigen op de ramen van de bibliotheek en het archief. De documentaire wordt tijdens het feestweekend afgespeeld in de inkomhal en is daarna te zien in de bibliotheek.

Ontdek het feestprogramma