Genealogie

Het stadsarchief bewaart enkele bronnen die de je kunnen helpen bij de zoektocht naar jouw voorouders uit Ieper.

Akten van de burgerlijke stand

In de leeszaal zijn de akten van de burgerlijke stand raadpleegbaar van Ieper en deelgemeenten (Boezinge, Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Hollebeke, Sint-Jan, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke en Zuidschote) vanaf 1796. Sinds 1 april 2019 gelden er nieuwe openbaarheidstermijnen voor de akten: de geboorteakten zijn openbaar 100 jaar na opmaak, huwelijksakten zijn vrij toegankelijk 75 jaar na datum en overlijdensakten kunnen al na 50 jaar ingezien worden.

Ook kopieën van de registers van de burgerlijke stand van het gerechtelijk arrondissement Ieper, met uitzondering van de gemeenten Poperinge en Wervik, zijn tot 1915 beschikbaar in de leeszaal. De registers van volgende gemeenten zijn aanwezig: Heuvelland (Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem), Langemark-Poelkapelle (Bikschote, Langemark & Poelkapelle), Mesen, Vleteren (Oost-Vleteren, West-Vleteren en Woesten) en Zonnebeke (Beselare, Geluveld, Passendale, Zandvoorde en Zonnebeke).

Wens je liever de bronnen digitaal te raadplegen? Via Vrijwilligersrab kan je fulltext zoeken in de akten uit West-Vlaanderen tot en met 1918. De registers ouder dan 100 jaar kan je ook bekijken op Familysearch nadat je een gebruiker hebt aangemaakt.

Parochieregisters

Het archief bewaart de parochieregisters van Ieper en de deelgemeenten op microfilm (17de en 18de eeuw), die je in de leeszaal kan bekijken. Ook zijn die digitaal ter beschikking gesteld via de databank van het Rijksarchief. Opgelet: de parochieregisters zijn niet volledig!

Bevolkingsregisters

De bevolkingsregisters van Ieper voor 1900 zijn vernietigd tijdens Wereldoorlog I. Aangezien de registers pas openbaar zijn na 120 jaar, kunnen wij die voor genealogisch onderzoek nog niet vrijgeven.

Bidprentjes en rouwbrieven (vanaf eind 18de eeuw)