Kindjes en keikoppen

'De Ieperlingen zijn kindjes’. ‘De Poperingenaars zijn keikoppen’. Al eeuwenlang is er onderhuids of duidelijk voelbaar concurrentie tussen de inwoners van de Ieper en Poperinge. De stadsarchieven van beide steden slaan de handen in elkaar en gaan op zoek naar de oorsprong van de vete en wat er nog van overblijft. Ze kijken niet alleen naar wat de steden scheidt, maar vooral ook naar wat hen bindt. Het resultaat van deze unieke samenwerking wordt voorgesteld in het voorjaar van 2024. 

Omdat papieren archieven niet alles blootgeven, doen de stadsarchieven van Ieper en Poperinge een oproep naar jou. Tijdens een ontmoetingsdag sprokkelen ze verhalen, beelden en documenten die tonen wie de Ieperlingen en Poperingenaars zijn en hoe ze naar elkaar kijken.   

Heb jij een markant verhaal of een interessant weetje over de rivaliteit tussen de Poperingse ‘keikoppen’ en de Ieperse ‘kindjes’? Een cliché over de Ieperlingen en Poperingenaars dat je kan bevestigen of ontkrachten? Mooie foto’s of een aandenken van een verbroedering of een derby tussen de twee steden? 

Kom op zaterdag 21 oktober tussen 14 en 17 uur naar het ontmoetingscentrum in Vlamertinge (Poperingseweg 483). Archiefmedewerkers, vrijwilligers van ‘Westhoek verbeeldt’ en heemkundigen van Flambertus en Aan de schreve luisteren naar jouw anekdotes, digitaliseren foto’s en fotograferen jouw souvenirs. Geniet ondertussen van een kopje koffie met Ieperse lukken of een lekker stuk Poperingse Mazarinetaart. Daarna neem je jouw materiaal terug mee naar huis.

Kan je er niet bij zijn, maar wil je jouw verhaal of foto’s toch delen? Laat het weten via: