700 jaar overlijden van Robrecht van Béthune

Zeven eeuwen geleden overlijdt in Ieper Robrecht van Béthune (ca.1247-1322), graaf van Vlaanderen. Velen kennen hem ook als ‘De Leeuw van Vlaanderen’ naar de gelijknamige roman van Hendrik Conscience. Robrecht van Béthune maakt de Guldensporenslag echter nooit mee. In 1302 zit hij in de gevangenis op bevel van de Franse koning. Het is ook zeer de vraag of hij ooit de lokale streektaal sprak. Toch staat hij bekend als één van de populairste graven van Vlaanderen door zijn inzet voor de zelfstandigheid en de welvaart van zijn graafschap.   

Tijdens zijn leven verblijft Robrecht van Béthune regelmatig in Ieper in zijn grafelijke residentie op het Zaalhof. Hij overlijdt er op 17 september 1322 en wordt daarna in de Sint-Maartenskerk begraven. De calvinisten vernielen het originele grafmonument tijdens de Beeldenstorm in 1566, maar in 1973 vindt men de graftombe terug. Zijn skelet blijkt nog in vrij goede staat. Er komt een nieuwe grafsteen en die steen kan je tot op vandaag bezoeken in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal.

Naar aanleiding van zijn 700-jarig overlijden gaat het Stadsarchief op zoek naar sporen van Robrecht van Béthune in de archiefcollectie. Het resultaat is te zien als nieuwe erfgoedhalte op het Beeldenplein (aan de ingang van de bibliotheek en het stadsarchief). Ook in de Sint-Maartenskathedraal ontdek je meer over het leven en de begraafplaats van de Leeuw van Vlaanderen. De expo loopt tot 18 september. En passeer je in de Hovelandwijk, hou dan zeker eens halt bij het infopunt in de Robrecht van Bethunelaan, de straat die in 1978 naar de bekende Vlaamse graaf werd vernoemd. 

Benieuwd naar meer? Ga op 17 of 18 september op stap met een gids door Ieper en ontdek meer over het leven van Robrecht van Béthune en het middeleeuwse Ieper. De Sint-Maartenskathedraal, het lapidarium, de Lakenhalle en heel wat andere gebouwen uit de vroege Ieperse geschiedenis onthullen hun geheimen voor jou. Meer info en inschrijven: opstapinieper.be/robrecht