Op zoek met Gilbert

Op zoek met Gilbert

Ruim twintig jaar geleden kreeg het stadsarchief de kans om het enorme fotoarchief van Gilbert Bossaert te verwerven. Gilbert Bossaert was vanaf de jaren vijftig tot de eeuwwisseling de bekendste persfotograaf in groot-Ieper. Hij fotografeerde vooral voor het Wekelijks Nieuws en het Volk en was aanwezig op talrijke recepties, sportwedstrijden, evenementen, jubilea, kermissen en stoeten. 

Zijn levenswerk is goed voor een collectie van ongeveer 200.000 negatieven en meer dan 46.000 krantenartikels. De collectie van Gilbert Bossaert is te omvangrijk om in één keer mee uit te pakken. Daarom wil het stadsarchief deze zomer een deel van zijn archief in de kijker zetten met een nostalgische en gezellige familiespeurtocht op de fiets door Voormezele en Dikkebus.

Via een uitgestippelde fietsroute van 14 km lang en zoekopdrachten gebaseerd op de foto’s van Gilbert Bossaert ontdek je hoe het dorpsleven er vroeger uitzag. Daarnaast werkt het stadsarchief een reeks historische weetjes uit waardoor je als fietser ook kennismaakt met de geschiedenis van deze twee bloeiende Ieperse deelgemeenten.

Praktische info over 'Op zoek met Gilbert':

  • De brochure met de vragenlijst en het parcours is gratis verkrijgbaar bij:
  • De fietstocht is 14 kilometer lang en leidt je door het fraaie landschap van Voormezele naar Dikkebus. Reken op ongeveer twee uur om de route af te leggen.
  • De zoektocht start aan de Sint-Elooishoeve (Vaartstraat 18) in Voormezele. Vertrek je vanuit Ieper? Knooppunten brengen je via een mooie route naar de startplaats in Voormezele en vanaf het eindpunt terug naar Ieper.
  • Deelnemen kan tot en met 30 september 2021. Deelnemers maken kans op een reeks unieke wenskaarten met beelden uit de fotocollectie van Gilbert Bossaert.
  • Fiets je met kinderen? Download thuis de ErfgoedApp en ga in de app op zoek naar de fietstocht ‘Op zoek met Gilbert’ of scan in de app de QR-tag hieronder. Via leuke spelletjes op de smartphone leren kinderen spelenderwijs bij over het dagelijkse leven in Dikkebus en Voormezele in de vorige eeuw. Goeie speurders worden op het einde van de tocht beloond met een leuke verrassing.