Expo | Shoot me a bird

3 april 2025

Hector Dehaeck: meester van de patisserie en de fotografie

De Antwerpse fotograaf en beeldend kunstenaar Siska Vandecasteele stuitte in het Stadsarchief op een voor haar verborgen schat: het honderd jaar oude fotoarchief van haar overgrootvader Hector Dehaeck. Tussen de glasplaten vond ze niet alleen zijn beelden terug maar ook haar eigen liefde voor fotografie.

Het Stadsarchief verwierf in 2012 de waardevolle fotocollectie van Hector Dehaeck (1886 - 1949). Hector is een man met een bijzondere dubbelcarrière: overdag patissier, 's avonds en in zijn vrije tijd een fervent fotograaf. Zijn collectie telt 5.535 foto’s en postkaarten, 2.870 glasplaten en circa 30.000 fotonegatieven, vooral van Ieper en zijn geboorteplaats Roesbrugge.

Hector Dehaeck

Het werk van Hector is heel divers. Als hij niet in z’n bakkersatelier werkte, trok hij de straat op, met zijn camera in de hand. Van alledaagse taferelen tot lokale festiviteiten: Hector had een fijnproeverssmaak én een oog voor sprekende beelden. Zijn collectie toont als een tijdcapsule het leven voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek.

Het Stadsarchief kwam de foto's op het spoor dankzij het project Westhoek Verbeeldt. Deze erfgoedbank verzamelt beelden en verhalen over de regionale geschiedenis. De originelen blijven meestal in handen van de beeldeigenaars, maar de familie Dehaeck gaf de collectie in bewaring aan het Stadsarchief. De foto’s en de postkaarten werden ingescand met de hulp van vrijwilligers. Voor de digitalisering van de glasplaten werkte het Stadsarchief in 2023 samen met Meemoo.

Hector Dehaeck

Hector Dehaeck, geboren in Roesbrugge in 1886, groeide op in het gezin van suikerbakker Benoni Dehaeck. Al op jonge leeftijd stapte hij in het familiebedrijf Confiserie des Flandres Rousbrugge Belgique dat bekend stond om zijn melkcaramels en toffees. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, terwijl zijn broers aan het front vochten, zette Hector het bedrijf voort en exporteerde hij zelfs naar Frankrijk en Noord-Afrika.

Naast zijn werk in de zoetwaren had Hector een grote passie voor fotografie. Vanuit zijn slaapkamerraam en tijdens fietstochten door de Westhoek legde hij oorlogstaferelen vast. Zo maakte hij samen met het Franse bedrijf Léon & Lévy honderden postkaarten tijdens de oorlog.

In 1919 huwde Hector met Anna Saeckelbandt en in 1924 verhuisden ze naar Ieper om hun zaken uit te breiden. Hij richtte met enkele Ieperse notabelen een groot chocoladebedrijf op, maar na een jaar ging hij alleen verder. Later opende hij met Anna in de Rijselstraat Patisserie des Halles waar hij bekend stond om zijn banket en snoep.

De bakkerij ging verder als familiebedrijf, met zoon André en dochters Marie-Antoinette en Solange die meewerkten. Hector bleef ook fotograferen en won prijzen in binnen- en buitenland. Hij overleed in 1949 op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartkwaal.

Zijn zoon André zette de bakkerij voort en ontwikkelde in de jaren vijftig een succesvol recept voor bladerdeegpasteitjes. Dit leidde tot de oprichting van Pidy in 1967, dat onder leiding van zijn kleinzoon Thierry uitgroeide tot een internationaal bedrijf.

In 2016 werd Pidy overgenomen door een Franse groep, waarmee er een einde kwam aan het familiebedrijf Dehaeck, maar de fotografische nalatenschap van Hector leeft verder in zijn achterkleindochter Siska Vandecasteele.

Shoot me a bird

De tentoonstelling is een ontroerend gesprek tussen een overgrootvader en een achterkleinkind. Een dialoog over fotografie, ambacht en toeval. Over een tijd waarin traag en zorgvuldig werd gekeken en onze tijd, waarin we verslaafd zijn aan beelden. Over gezien worden en verdwijnen, over strijklicht en het verstrijken van de tijd.

Siska Vandecasteele neemt je van 27 april tot 29 juni 2025 mee op een visuele tijdreis, een wandeling van Ieper naar Veurne (en terug). De tentoonstelling strekt zich uit over vier locaties: Yper Museum, CC Het Perron, Stadsarchief Ieper en het Bakkerijmuseum van Veurne. Ze worden verbonden door een audiokunstwerk ‘Songs for Hector’.

Shoot me a bird