Snoezepoezen op het Beeldenplein

Snoezepoezen op de Grote MarktWie Kattenstoet zegt, zegt Snoezepoezen. Met hun kattenoortjes en elegante danspasjes zijn de Snoezepoezen al zestig jaar de dansende ambassadrices van onze stad. Ook in de collectie van het stadsarchief is de dansgroep vertegenwoordigd. Onlangs schonk Cecilia Dael, de zus van Denise Dael die jarenlang aan het roer stond van de Snoezepoezen, mooie foto’s en programmaboekjes aan het archief.  

De Snoezepoezen zijn ontstaan op vraag van toenmalig burgemeester Albert Dehem. In 1960 schonk de Nederlandse stad ’s Hertogenbosch het kattenorgel aan de stad Ieper. Daar hoorden dansende katten bij. Albert Dehem opperde het idee om een Ieperse dansgroep ‘Snoezepoezen’ op te richten. Hij deed hiervoor beroep op Denise Dael, toen leidster van de zang- en dansgroep ‘Winde’. Een jaar later was het zo ver: twaalf Ieperse Snoezepoezen doorstonden met brio hun eerste Kattenstoet.

De schenking van de familie Dael en het diamanten jubileum zijn de perfecte gelegenheid om de Erfgoedhalte op het Beeldenplein in een poezenkleedje te steken. Met deze openluchttentoonstelling wil het stadsarchief de rijke geschiedenis van de Snoezepoezen aan het grote publiek tonen. Ook is er in de bibliotheek een mini-expo gewijd aan de dansende katten met archiefstukken en accessoires uit de collectie van het stadsarchief en het persoonlijk archief van de Snoezepoezen. Zeker een bezoekje waard! 

De nieuwe Erfgoedhalte werd op 14 mei 2021, exact zestig jaar na hun eerste publieke optreden, officieel geopend en is de komende maanden te bewonderen aan de ingang van het stadsarchief en de bibliotheek.