Stadsarchief Ieper ontvangt 600 jaar oud charter

9 maart 2020
Op zaterdag 7 maart kreeg het Ieperse stadsarchief een uniek charter uit 1407 overhandigd uit handen van Philip Wise van de Colchester en Ipswich Musea. Het perkament belandde in de Britse musea na een private schenking. Er is geen twijfel over de Ieperse herkomst van het charter, want de zegel met het wapenschild van Ieper is nog helemaal intact. 
 
Stadszegel middeleeuws charter Ieper
 
Het document beschrijft de schenking van 2 woningen in de Ieperse Neerstraat van Zuster Agnes van Herpirgheem aan het Godshuis van de Heilige Geest. De 3 begijntjes mochten er levenslang blijven wonen. Daarna gebruikten de zusters van de Celle (Zwartzusters) de huizen. Deze oorkonde is een middeleeuws contract dat destijds in 2 delen werd opgesteld: een voor de zusters en een voor het Heilige Geestgodshuis. Een van die twee delen keert nu naar Ieper terug. Het is onduidelijk over welk deel het precies gaat. 
 
Ieper is zeer blij met deze schenking. Want de collectie aan oorkonden van het Heilige Geestgodshuis in het Stadarchief krijgt een bijzondere aanvulling.