Nieuwe erfgoedhalte in Dikkebus

Op 20 juni opende het vernieuwde ontmoetingscentrum 'Thicabusca' in Dikkebus. Tijdens de opening werd ook een reizende erfgoedhalte onthuld die de geschiedenis van het gebouw belicht. Later dit jaar komen ook jubilea van lokale verenigingen aan bod.
Nieuwe erfgoedhalte
Bij de ingang van het ontmoetingscentrum langs de Dikkebusseweg is een nieuwe erfgoedhalte onthuld. Deze tijdelijke en rondreizende openluchttentoonstelling zet de lokale geschiedenis in de kijker. Het Ieperse Stadsarchief vult de erfgoedhalte regelmatig met historische info in samenwerking met initiatiefnemer CO7. Foto’s, documenten en krantenknipsels illustreren hoe de oude jongensschool van Dikkebus transformeerde tot een bruisend ontmoetingscentrum.
De heropbouw van Dikkebus
Na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog herrijst Dikkebus. In 1919 richt priester Achiel Van Walleghem een noodkerk op in een barak langs de Dikkebusseweg. Even verderop wordt de jongensschool in baksteen heropgebouwd. Vanaf 30 juli 1922 is Jozef Deconinck hoofdonderwijzer. Hij woont in het aanpalende schoolhuis. Tussen de kerk en de school staan twee barakken, bewoond door burgemeester Engel Heughebaert en de veldwachter.
Zicht op de pastorie, de noodkerk en het schoolgebouw in oktober 1921. De kerkbarak brandt in de nacht van 21 januari 1924 volledig af. De vooroorlogse kerk wordt daarna in de Kerkstraat heropgebouwd.
SAI, Collectie postkaarten, 2516.
Klasfoto van meester Jozef Deconinck met zijn leerlingen in de jongensschool, circa 1930.
Privécollectie ‘Westhoek verbeeldt’, HEU008519738.
In 1931 tekent architect Jules Coomans de bouwplannen voor de uitbreiding van het schoolgebouw met een extra klaslokaal, een ruimte voor medisch onderzoek en een toiletgebouw op de speelplaats.
Bouwplannen van de jongensschool getekend door Jules Coomans.
SAI, Archief Jules Coomans, 144.
Het gemeentebestuur schrijft een openbare aanbesteding uit voor de werken aan de jongensschool.
SAI, Gemeentearchief Dikkebus, 104.
Meer dan een school
In 1969 zijn er plannen om de overdekte speelplaats en het kolenhok af te breken om plaats te maken voor twee nieuwe klaslokalen. De uitvoering van deze werken vindt plaats in het begin van de jaren zeventig.
Zicht op de Dikkebusseweg rond 1950. Links op de voorgrond staan woningen van het OCMW met verderop de jongensschool en het schoolhuis.
SAI, Collectie postkaarten, 2476.
Vanaf de jaren zestig krijgt de jongensschool naast haar onderwijsfunctie ook andere bestemmingen. Zo wordt in 1964 het lokaal voor medisch onderzoek omgevormd tot een postkantoor. Postontvanger Emiel Dejonghe betaalt maandelijks 300 frank huur.
Het provinciebestuur geeft goedkeuring voor de oprichting van een postkantoor in de jongensschool.
SAI, Gemeentearchief Dikkebus, 133.
In de school is er ook ruimte voor een bibliotheek en het schoolhuis doet in de eerste helft van de jaren zeventig dienst als gemeentehuis. In 1976 wordt achter het schoolhuis een loods gebouwd voor het plaatselijke brandweerkorps.
Meester Frans Truwant poseert met zijn leerlingen op de speelplaats, schooljaar 1972-1973.
Privécollectie ‘Westhoek verbeeldt’, HEU008500407.
Ontmoetingscentrum
In de jaren tachtig fuseert de jongensschool met de meisjesschool tot een gemengde lagere school, nu vrije basisschool Het Nestkastje, in de Schietstraat. In de klaslokalen van de voormalige jongensschool vinden de lokale afdeling van Dé Academie en verenigingen zoals KAJ Dikkebus, KSA Hallebast en de Koninklijke Harmonie Vijverzonen onderdak.
Leiders en leden van KSA Hallebast poseren voor hun lokaal, 2002.
Privécollectie KSA Hallebast.
Vanaf het midden van de jaren tachtig is er vanuit de dorpsraad van Dikkebus vraag naar een nieuwe gemeentezaal. De oude patronagezaal, op de hoek van de Kerkstraat en de Schietstraat, dateert van 1928 en voldoet niet langer. In 1989 besluit het stadsbestuur om een nieuwe zaal te bouwen bij de voormalige jongensschool. De feestelijke opening vindt plaats op 1 juli 1989. Jarenlang worden hier tal van activiteiten georganiseerd door verenigingen.
Het ontmoetingscentrum bij de jongensschool is bijna klaar om de deuren te openen, juni 1989.
SAI, Fotocollectie Gilbert Bossaert, 70366.
Met de komst van het volledig vernieuwde ontmoetingscentrum 'Thicabusca' krijgen de verenigingen van Dikkebus en dé Academie vanaf juni 2025 een nieuwe stek. Het voormalige OC doet nu dienst als jeugdlokaal voor KSA Hallebast.